26 Nisan 2009 Pazar

Klişenin Silindire Montajı

Montaj aşamasından önce basılmak istenen orijinal ile her renk için yapılan klişeler kontrol edilir. Daha sonra çift tarafı yapışkanlı bant yardımı ile kalıp silindirine montaj işlemi yapılır. İki çeşit montaj şekli vardır:
1.)Gömlekli Silindire Montaj: Montaj, kılıf diye denilen gömlek üzerine yapılır.Bu montaj şeklinde klişe; silindire, basınçlı hava ile takılır.
2.)Taksimatlı Silindire Montaj: Silindir ile tamburun her iki ucunun eşit olup olmadığı kontrol edilir. Silindire ayna ayarı yapmak için ufak bir kros klişesi yapıştırılır ve mürekkep sürülür. Silindir döndürülerek prova kağıdında kros klişesinin baskısı görülür. Mürekkep silinip tebeşir sürülür. Tebeşirli kısımla prova kağıdındaki baskının üst üste oturup oturmadığına bakılır. Yapılan bu ayar ayna ayarıdır.Ayna ayarı iyi olmazsa, renkler üst üste oturmaz. Ayar yapıldıktan sonra kros klişesi sökülür.
Flekso baskı klişelerinin montaj aşamaları şöyledir:
Klişe bandı klişe ebadında silindirin üzerine gerdirilerek sarılır. Bant üzerindeki muhafaza sökülür. Bağlanacak rengin klişesi alınır ve üzerindeki kroslar tebeşirlenir. Tebeşirlenen kroslar prova kağıdındki yatay çizgiye gelecek şekilde klişe bandına yapıştırılır. Klişe her ucundan gerdirilerek tutulur ve banda yapıştırılır. El merdanesi ile klişe üzerine bir miktar mürekkep sürülür. Ayar çakısı ile forsa kontrolü yapılır. Silindir tambura yaklaştırılır ve prova kağıdı çıkartılır. Bu prova kağıdı, baskının ön halidir. Eğer prova baskıda herhangi bir sorun yoksa baskıya geçilebilir.

1 yorum:

  1. öncelikle paylaşılan bilgiler için tşkler benim öğrenmek istediğim klışe kazana sarıldığında düzmü değilmi kontrol etmek için klişeyi çizmek, klişe bandını çizmek dışında farklı tekniklerde varmı öğrenmek istiyorum. şimdiden tşkler.

    YanıtlaSil